Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 09 бер 2018 14:00

Їм грошей не позичать: НБУ створює реєстр осіб, яким відмовлятимуть у кредитах

Їм грошей не позичать: НБУ створює реєстр осіб, яким відмовлятимуть у кредитахПрезидент України підписав закон про створення та ведення кредитного реєстру Національного банку України.

Формування такої інформаційної централізованої системи було однією з умов співпраці України з Міжнародним валютним фондом і Європейським Союзом.

"До кредитного реєстру НБУ вноситимуть дані про тих несумлінних клієнтів, заборгованість яких в одному банку перевищує 100 розмірів мінімальних зарплат (на сьогодні це 372,3 тисячі гривень), — говорить Михайло Довбенко, один з авторів документа, перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності. — Банки обов'язково повинні передавати таку інформацію до кредитного реєстру, щоправда, повідомивши про це клієнта. Боржник матиме право доступу до такої інформації та право вимагати внесення змін до реєстру, якщо не погоджується зі змістом даних про себе. До системи вносять відомості, що ідентифікують боржника, а також інформацію про виконання зобов’язань за кредитним договором і дані про належність боржника до осіб, пов’язаних із банком. Крім того, інформацію до кредитного реєстру повинен передавати і Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Ідеться про проблемні кредити банків, які НБУ зарахував до категорії неплатоспроможних. Реєстр створюють для того, щоби банки могли обмінюватися інформацією про боржників і убезпечити себе від несумлінних позичальників".

Згідно із законом, банки подаватимуть інформацію до кредитного реєстру з 1 квітня цього року, а Фонд гарантування вкладів фізосіб — з 1 липня 2018 року. І лише з 1 січня 2019 року банки зможуть використовувати інформацію з цього реєстру для оцінки кредитного ризику.
Наверх