Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Суспільство 10 бер 2018 12:13

10 березня - Батьківська субота: Традиції і повір'я

10 березня - Батьківська субота: Традиції і повір'я10 березня православні християни відзначають третю Батьківську суботу в 2018 році.

Що таке батьківська субота


У перекладі з грецької субота значить "клопотання", тому саме в цей день прийнято згадувати своїх покійних батьків і близьких. Згадують тих, що пішли в інший світ молитвою і панахидою.

Батьківська 2-а, 3-я і 4-я суботи Великого Посту встановлені, щоб не позбавити покійних свого клопотання протягом Великого посту, так як в цей час скасовуються звичайні щоденні поминання покійних (сорокоусти і інші приватні поминання), з'єднані з повною літургією, яка у Великий пост відбувається не кожен день.

Поминальні дні під час Великого посту призначаються на суботи тижнів, оскільки в усі інші дні поминання покійних (заупокійні єктенії, літії, панахиди, третій, дев'ятий і сороковий день по смерті, сорокоусти) в цей час не відбуваються - з тієї причини, що щодня не буває повної літургії, з проведенням якої пов'язаний цей ритуал.

Якраз для того, щоб не позбавити померлих молитви в дні святої Чотиридесятниці, і встановлені зазначені суботи. Вони називаються Вселенськими батьківськими суботами, а самі панахиди, що здійснюються в ці дні, - вселенськими панахидами.

У колі богослужбового року такими днями загального поминання вважаються суботи мясопустная і Троїцька, а також і суботи другої, третьої і четвертої седмиць Великого посту. У всі батьківські суботи служба відбувається за особливим статутом.

Традиції Батьківської суботи


У день Батьківської суботи в храмах проводять службу. Відразу ж наступної неділі після цього свята згадується Страшний суд і Друге пришестя Христове.

У Батьківську суботу християни повинні відвідувати церкву і кладовища. У цей день моляться за покійних близьких, щоб їх душі були спокійні на тому світі. Слід замовити для померлих особливе поминання на Проскомидії.

Рекомендовано відвідати службу в цей день і відстояти панахиду до закінчення. Необхідно по можливості роздати милостиню нужденним і бідним. Таким чином людина зможе пом'янути близьких, яких церква за правилами не згадує. До них відносяться нехрещені, самогубці, померлі від абортів від інші.

Обов'язково потрібно відвідати кладовище, щоб привести могилу в порядок і помолитися за покійного родича.

Що не можна робити в Батьківську суботу


- У Батьківську суботу церква рекомендує утриматися від зайвої скорботи. Краще згадувати родичів світлою пам'яттю, не надто сильно висловлюючи свою печаль про їх звільнення.
- У свято можна виконувати домашню роботу, але при цьому головне - не перестаратися.
- Не можна відмовляти в допомозі людям, які просять милостиню.
- Строго заборонено вживати спиртні напої.
- Рекомендовано відвідати церкву, а якщо немає такої можливості - помолитися хоча б вдома.
- Не можна залишати службу в церкві до її закінчення.
- Не можна скандалити, конфліктувати і підвищувати голос.
- Під час поминальної трапези не забувайте, що Великий піст в самому розпалі, а тому не можна готувати і їсти їжу тваринного походження.
Наверх