Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 27 сер 2022 12:00

Через війну українське довкілля може заселитись інвазійними видами рослин

Через війну українське довкілля може заселитись інвазійними видами рослин
Еколог, співробітник Інституту зоології НАН України та керівник громадської організації "Українська природоохоронна група" Олексій Василюк розповів про вплив війни на довкілля. Її наслідки можуть призвести до збільшення на українських територіях інвазійних видів рослин, нетипових для нашого довкілля, та що небезпечно — отруйними для людини.

Вчений пояснює взаємозв'язок так: "Будь-яке знищення наших видів, призводить до збільшення чисельності чужорідних, тому відповідно якщо під час війни наші види вигорають або гинуть від вибухів, звичайно, це буде призводити до поширення чужорідних, вони просто більш агресивно першими займуть простір", — пояснює науковець.

Це такі види рослин, як амброзія, борщівник сосновського (від якого взагалі можна отримати опіки та померти), акація біла або робінія — зазвичай ростуть вздовж доріг, де земля та повітря забруднені вихлопними газами та непридатна для місцевих рослин.

Згодом, за словами вченого, ці рослини оселяться і у воронках від вибухів, оскільки для інших рослин грунт в них буде непридатним, що ще більше прискорить захоплення нашої території шкідливими рослинами-вселенцями: "Тож, в результаті, так, дійсно можна говорити, що у нас триває вимирання видів, і що війна цей процес пришвидшує", — констатує Олексій Василюк.
Наверх