Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 30 травня 2018 10:00

Глобальне потепління? - З'явився прогноз погоди на літо в Україні

Глобальне потепління? - З'явився прогноз погоди на літо в УкраїніДля наших помірних широт характерне чергування хвиль тепла і холоду. Якби у нас не було цих коливань, то спрогнозувати погоду на тривалі терміни було б набагато легше.

Про прогноз погоди на літо 2018 розповіла провідний синоптик Українського гідрометцентру Наталія Голеня.

Літо вже наступило


Зараз в Україні триває вегетаційний період. Він включає у себе календарне літо. У прогнозі на вегетаційний період надається багато кліматичних характеристик (максимальні, мінімальні, середні температури, кількість опадів, явища, що бувають у ці місяці), але сам прогноз – це прогноз середньої місячної температури та кількості опадів по відношенню до середніх багаторічних (базових) значень.

Літо наступає тоді, коли середня добова температура переходить через +15 градусів. В кінці квітня температура в Україні перейшла цю межу, то ж літо вже наступило.

Травень


На початку травня середня добова температура буде вищою +15°С, а максимальна температура досягатиме вдень +25…30°.

Середня місячна температура буде на 1-2° вища від середніх багаторічних значень. На фоні теплої та жаркої погоди з температурою +25-30°С, можуть бути періоди з прохолодною погодою та дощами.

Червень


Наш прогноз базується на модельних розрахунках, які надають аномалію температури та опадів по відношенню до середніх багаторічних значень.

Спираючись на модельні розрахунки провідних світових центрів, на червень прогнозуємо середню місячну температуру на 1 – 1,5°С вище середніх значень за базовий період.

Варто зауважити, що за кліматичними даними для червня не характерні дуже високі температури. Місяць у багатьох випадках досить-таки помірний, з температурним фоном +30-35°С лише в окремі дні.

Досить часто можуть переміщуватися атмосферні фронти чи циклони. Це найбільш зволожений місяць за все літо і не жаркий у більшості випадків. Присутні характерні для літа грози, зливи, гради, шквалисті вітри.

Липень-Серпень


Липень і перша половина серпня – це найжаркіший період в Україні – маківка літа.

На липень-серпень передбачається середня температура на 2-3° вища середніх багаторічних значень. Для липня і серпня характерний нерівномірний розподіл опадів.

Будуть місця, де буде сухо і де буде надлишок опадів. Найбільш вірогідним регіоном, де буде надлишок опадів є Карпатський.Там свою роль відіграє орографія – більше дощів зливового характеру.

Південь і схід країни може лишитися без суттєвих опадів, у випадку, коли не буде з півдня чи з південного сходу циклону. У такому випадку ці регіони отримають за один-два дні всю місячну чи навіть літню норму опадів.

Що стосується клімату – у липні-серпні можуть бути тривалі періоди сухої та жаркої погоди, з максимальними +30-35°С на заході і півночі, а на півдні і сході – до +40-42°С.

У травні буде форум європейських центрів з приводу прогнозу на літо. Але у таких загальних прогнозах досить рідко говорять про конкретну аномалію, цей прогноз пропонує ймовірність теплого, нормального чи прохолодного літа. Загалом літо буде строкате.
Наверх