Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 17 травня 2018 00:30

За музику з інтернету доведеться платити: Українців готуються "ощасливити" нововведенням

За музику з інтернету доведеться платити: Українців готуються "ощасливити" нововведеннямУкраїнські законодавці істотно переписали законопроект про дотримання авторських прав. Тепер, документ, який був прийнятий в березні 2018 року, радикально змінився.

Новий проект покликаний ввести механізми контролю за безкоштовним скачуванням аудіо та відео контенту, використанням без ліцензійних договорів текстів, музики або пісень в розважальних закладах, виконавцями кавер-версій творів.

«В теорії, це дозволить законним власникам збільшити свій дохід від використання прав третіми особами, а також отримати механізм їх захисту. Звичайно, всі положення, прописані в нормативному акті, ще потрібно реалізувати на практиці, що є важливою частиною впровадження нових положень законодавства», - пояснюють експерти.

Однак, на шляху реалізації цієї ініціативи, державні та ринкові лобісти ризикують «злегка» перестаратися, впевнені експерти. Нова ініціатива пропонує створити в Україні мегарегулятора, який буде ходити по ресторанах, радіостанціях, збирати роялті та накладати штрафи на тих, хто не дотримується авторські права. Іншим компаніям, які співпрацюють із західними правовласниками не залишиться нічого іншого, як закритися.

А збільшення зборів по роялті (за використання контенту) неминуче призведе і до подорожчання розцінок у всіх, хто так чи інакше використовує авторський контент, наприклад, музику, яку крутять в ресторанах. На практиці, це дасть можливість монополістам приходити в ресторани, на радіостанції і просити стільки, скільки їм завгодно і коли заманеться.

Крім того, процедура формування тарифів, яка покладена на загальні збори ОКУ, може вплинути на прозорість і справедливість тарифів. Також, розробники проекту прив'язують розмір тарифів до вартості обладнання і матеріальних носіїв. «Така прив'язка є невиправданою, оскільки вартість устаткування і матеріальних носіїв жодним чином не впливає на можливості пристрою зберігати і відтворювати об'єкти авторського права. Виправданою буде прив'язка до обсягу пам'яті пристроїв», - пояснюють юристи.
Наверх