Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Здоров'я / Устименко Олег 28 травня 2018 14:00

Часник не врятує: Супрун розповіла, як не підхопити неприємну хворобу і як лікуватися

Часник не врятує: Супрун розповіла, як не підхопити неприємну хворобу і як лікуватисяВ.о. голови МОЗ Уляна Супрун розповіла про правила гігієни, а також помилках при лікуванні гельмінтів.

Скреготіння зубами, яке в народі було прийнято вважати одним з ознак глистів, виявилося міфом. Про це Супрун написала у своєму Facebook.

"Почався сезон свіжих овочів і фруктів, прогулянок на природі та ігор з домашніми улюбленцями. Це підвищує небезпеку заразитися гельмінтами (більш відомі нам як глисти) і одночасно збільшує ризик зустріти непідтверджені доказовою медициною ради профілактики. Починаючи від вживання часнику та гарбузового насіння і закінчуючи проносними засобами і промиванням кишківника і навіть сильних антибіотиків", - написала Супрун.

лазерная эпиляция в киеве

За її словами, однією з найпоширеніших причин зараження глистами є споживання не доготовленного м'яса тварини, в організмі якої вони паразитують. "Також заразитися можна, якщо випити забруднену воду, з'їсти разом з продуктами частки бруду або грунту, заражених яйцями гельмінтів і в цілому через недотримання основних правил санітарії та особистої гігієни. Якщо таке станеться, то основними симптомами буде не скреготіння зубами (бо це міф), а біль в животі, діарея, нудота, здуття живота, постійна втома, проблеми зі сном, зниженням або посиленням апетиту або невмотивована втрата ваги", - зазначила вона.

Супрун додала, що рідше можуть розвиватися такі симптоми, як підвищення температури і сухий кашель. У деяких людей гельмінти можуть паразитувати в організмі протягом декількох років без прояву симптомів. "Однак якщо ви спостерігаєте подібні неприємності, не поспішайте бігти в аптеку за антигельмінтними засобами. Як правило, це досить серйозні кошти, які можна застосовувати без призначення лікаря. ВООЗ їх рекомендує для профілактики тільки в тих країнах, де є високий ризик зараження. Україна до них не відноситься, тому прийом препаратів рекомендується проводити тільки після того, як аналізи підтвердять наявність гельмінтів", - зазначила вона.

За словами Супрун, основним правилом профілактики глистів є регулярне миття рук теплою водою з милом. Це потрібно робити після туалету, контакту з тваринами, а також перед приготуванням і вживанням їжі. "Також дуже важливо дотримуватися правил безпеки харчування, наприклад, не вживати сирими рибу і м'ясо, зберігати їх окремо від готових продуктів і при відповідних температурних умовах, ретельно мити овочі і фрукти. У разі виявлення гельмінтів потрібно дотримуватись рекомендацій лікаря, які він надасть на основі ваших симптомів і результатів аналізів. і не забувати про основні правила гігієни", - резюмувала Супрун.
Наверх