Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Суспільство 10 чер 2018 12:00

Як не стати жертвою туроператора: Українцям дали прості поради

Як не стати жертвою туроператора: Українцям дали прості порадиТуристичні агентства в Україні навчилися заробляти на туристах за допомогою простих хитрощів, які, як правило, прописані в договорі.

Під час відпочинку виникають аварії, стаються травмування та інші неприємні речі. ТСН.Тиждень склав рейтинг найбільших фінансових пасток від туроператорів. Якщо будете їх знати, збережете нерви та точно зекономите.

5 місце. Очікування та реальність


Яку б країну ви не обрали, потрібно одразу звернути увагу на кілька важливих речей. По-перше, ціни часто вказуються в доларах. Це вже категоричний обман. А по-друге, в готель, проданий за ціною люкс, ви можете взагалі не потрапити. Натомість опинитеся у гірших варіантах розміщення. При цьому компенсацію за відверто меншу кількість зірок не отримаєте. Туроператор здирає з вас до прикладу 100 доларів і обіцяє поселити в суперзірковому готелі, а готелю пропонує іншу ціну. Скажімо, 20 доларів. Якщо вони між собою домовляться - всі мають залишитися задоволені. Ви в номерах, готель - із туристами, а туроператор буде в прибутку. Але все може піти не так. І тоді в мінусі залишається клієнт. І свідчення тому - довгий список непоселень туристів до готелів, за які вони заплатили. Щоб цього уникнути, треба одразу вимагати підтвердження броні. І тільки після цього віддавати кошти. Однак і це не гарантує, що ваші гроші не розчиняться, як міраж у пустелі.

4 місце. Туристичний банкрут


Але найгірше, що шанси на повернення власних грошей можуть бути мізерними, бо фірма встигла стати банкрутом. За законом, який писали ще в кінці минулого століття, якщо туроператор - на нулі, турист не може вимагати з нього гроші. За словами президента Української асоціації турагенцій Антона Рудича, чинні закони не захищають туристів. Клієнти не отримають нічого: і в тур не поїдуть, і гроші не повернуть. Нині в Україні діють близько 3000 туроператорів, агенцій в рази більше. Тільки 20% із них є чесними, тобто не приховують свій реальний фінансовий стан, говорять самі гравці ринку.

3 місце. Гарячі тури з російськими туристами


"Якщо агентство починає одразу зі знижок говорити - це слабке агентство. Але чим надійніше, чим продуманіший оператор, тим малоймовірно, що в нього будуть так занижені ціни", - вважає Антон Рудич.

Знижка - це ще й прихована ознака банкрутства. Краще попросіть агента підібрати пристойний відпочинок на вашу суму. І не женіться за гарячими турами. Цього літа це стосується Туреччини, бо там вже все окупували росіяни. Те що росіяни зголодніли за турецькими курортами - одразу видно. Вони на всю показують міць духовних скрєп, але справа не лише в дискомфорті від такого сусідства. Багато готелей заповнені. Та якими б підігрітими не були ці туристи, турецькі готельєри жорстко конкурують за російські замовлення і легко віддадуть перевагу їм, ніж українцям.

2 місце. Медстрахування


За словами керівника відділу туристичного страхування Олени Дяченко, стандартний поліс має покривати амбулаторну допомогу, швидку допомогу, стоматологію та повернення додому. Також існують "золоті" варіанти.

Вам можуть запропонувати один за 70 євроцентів на добу, інший - за 1,4 євро. Але обидві покривають лікування на 30 тисяч євро. І ось тут починається видурювання грошей. Одна страховка може лікувати тільки, наприклад, від нежитю, інша тільки від тиску. І якщо ваш діагноз не збігається, тоді за лікування ви заплатите самі. І найголовніше, як раптом, ви стрибали у басейн напідпитку чи потрапили в ДТП, стандартна страховка цього не покриває. Повний пакет страхування - це, в тому числі, надання допомоги в ДТП або отруєнні алкоголем. Це буде в рази дешевше, ніж ви заплатите за лікування за кордоном. Олена каже, що виклик швидкої в Європі коштує від 1500 євро. Страховка обійдеться в 500 гривень.

1 місце. Обман валют


У туроператора є свій курс валют, який відрізняється від офіційного. Він на кілька пунктів вищий. Найбільша хитрість - це ціни в доларах. Тобто ви, орієнтуючись на суму в тисячу доларів, півроку збираєте заощадження. Але розплачуватися маєте в гривні. Втрата на курсовій різниці - майже тисяча гривень.

За словами Антона Рудича, туроператор заклав інший курс, щоб врахувати ризик купівлі за цим курсом номера в готелі.

Жодній державній інституції немає діла до відвертого обману споживача. Тому вплинути на такий трюк ви ніяк не зможете. Просіть хоча би показати ціни в гривнях. Збирати гроші на відпустку теж треба в гривні. Принаймні в день оплати, ви не будете шукати додаткові суми на те, щоб цю подорож врешті решт викупити і відпочити.
Наверх