Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 24 чер 2018 18:36

Чого чекати? - В Україні ввели "особливі" умови виходу на пенсію

Чого чекати? - В Україні ввели "особливі" умови виходу на пенсіюЦього року в Україні діють спеціальні умови виходу на пенсію. Середня пенсія - всього 2,5 тис. грн. Але і для такої виплати доведеться працювати 35 років і отримувати більше середньої зарплати.

На справді безбідну старість можуть розраховувати судді. Вони мають право на 80% своєї звичної зарплати на "заслуженому відпочинку". Журналісти з'ясували, як рахують пенсії і на яку виплату можуть розраховувати українці.

Як порахувати майбутню пенсію


Розраховувати на доступну пенсію із зарплатою нижче середньої не варто. Навіть з 45 роками стажу, але з офіційною мінімальною зарплатою, українці можуть претендувати тільки на мінімальну пенсію. 2018-й - підготовчий перед реформою. На цей час діють особливі правила підрахунку пенсій, а вже в наступному році вони зміняться.

Відповідно до закону, у формулі розрахунку виплати враховується середня по країні зарплата за 3 минулі роки. У цьому році уряд прийняв рішення як виняток враховувати середню зарплату за 2 роки. Тому ті, хто виходить на заслужений відпочинок у цьому році, будуть у вигідніших умовах. Формула розрахунку пенсій складається всього лише з трьох показників: середня зарплата в країні, власна зарплата і стаж. Так, підраховуючи пенсію, працівники ПФУ множать середню зарплату по країні за три роки (у 2018-му - за 2 роки), коефіцієнт власної зарплати (свою зарплату поділити на середню), стаж у роках і 1%. Отримана сума - розрахунковий розмір пенсії. Якщо він нижчий за мінімальну, то її підвищують до прожиткового мінімуму для непрацездатних (1435 грн).

У формулі є і свої нюанси. Так, середня зарплата, яку публікує Державна служба статистики, і цифра, яку використовує Пенсійний фонд, відрізняються. За останніми даними ПФУ середня зарплата в Україні становить 7434,6 грн, а за даними Держстату - 8480 грн. Щоб визначити коефіцієнт власної заробітної плати, треба розділити свій дохід на середній по країні. Наприклад, якщо заробітна плата завжди перебуває на рівні середньої, то коефіцієнт - 1. Якщо заробітна плата приблизно вдвічі вища (тобто близько 15 тис. грн), то коефіцієнт - 2.

Для прикладу розрахуємо орієнтовний розмір пенсії для українця, який заробляє 7,5 тис. грн і відпрацював 35 років. За правилами 2018 року розмір його виплати порахують як: 5302,8 грн (середня зарплата за 2 минулі роки) × 1 (співвідношення середньої зарплати і власної) × 35 × 1%. В результаті пенсія складе близько 1856 грн. Якби цього року не діяли "ексклюзивні правила", то цей же пенсіонер отримав виплату в розмірі 1640 грн (з урахуванням середньої зарплати за 3, а не 2 роки). Тобто приблизно на 200 грн менше.

Уже наступного року українцям у формулі розрахунку будуть враховувати середню зарплату за 3 роки. В результаті умови виходу на пенсію погіршаться. Як пояснили у Міністерстві соціальної політики, з урахуванням, що виростуть середні зарплати, розмір виплат не стане меншим.

Яку пенсію і коли отримаю


Починаючи з цього року в Україні поступово збільшується вимога для виходу на пенсію в 60 років. Щорічно норма стажу зростатиме на 12 місяців. Якщо не виконати норму - пенсійний вік збільшується. В результаті у 2028-му всі, у кого від 15 до 25 років стажу, виходитимуть на заслужений відпочинок у 65 років, від 25 до 35 років - у 63, а від 35 років стажу - у 60. В результаті 45% 60-річних українців у 2028-му змушені будуть продовжити працювати як мінімум до 63 або 65 років.

А ось розмір пенсії визначать індивідуально. Для прикладу журналісти підрахували, яку пенсію в цьому році можуть отримати продавці, вчителі, медики, працівники IT, кур'єри і судді. В розрахунках використовувалися офіційні дані про середню заробітну плату і повний робочий стаж.

В середньому українські пенсіонери отримують на заслуженому відпочинку 2,5 тис. грн. Щоб отримати пенсію на рівні середньої з 35-а роками стажу, треба офіційно заробляти близько 10 тис. грн. Відповідно, на заслуженому відпочинку можна буде отримати всього лише 25% звичного заробітку. Згідно зі стандартами Міжнародної організації праці, "нормальною" вважається пенсія у розмірі 40% від звичного заробітку, а "високою" - 60%. Українці з мінімальною зарплатою у 3273 грн можуть претендувати на пенсію в розмірі 1489 грн, за умови, якщо відпрацювали щонайменше 35 років.
Наверх