Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 29 сер 2022 07:00

Окупанти облаштували в Україні понад 20 фільтраційних таборів

Окупанти облаштували в Україні понад 20 фільтраційних таборів
Росія, залучаючи бойовиків «Л/ДНР», облаштувала на захоплених територіях в Україні 21 фільтраційний табір, які використовує для затримання, допиту та обробки українських військовополонених та цивільних осіб.

Про це йдеться у звіті дослідників Єльського університету.

Зазначається, що лабораторія гуманітарних досліджень університету, що підготувала звіт, є партнером Конфліктної обсерваторії, яка фінансується Держдепартаментом США та була запущена в травні для збору та аналізу доказів воєнних злочинів й інших звірств, скоєних Росією в Україні.

Дослідники використовували комерційні супутникові знімки та інформацію з відкритих джерел, щоб з «високою впевненістю» ідентифікувати окремі місця, включаючи об’єкти, які раніше слугували школами, ринками та звичайними в’язницями. Вони також визначили можливі могили в одному з тюремних комплексів.

Виконавчий директор лабораторії Натаніель Реймонд зазначив, що Росія та бойовики створили «систему фільтрації» для сортування людей, що є «надзвичайною ситуацією з правами людини».

Також дослідники повідомили про порушення прав людини у тимчасово окупованій Оленівці, де росіяни та проросійські бойовики вбили 53 українських військовополонених. У звіті зазначають, що російські військові допитують і реєструють цивільних осіб у зоні бойових дій, перш ніж їх звільнити, затримати, чи відправити до Росії.

Дослідники перевірили 21 місце щонайменше із п’яти незалежних джерел і вважають, що ще як мінімум сім місць є частиною цієї системи фільтрації.
Наверх