Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 14 сер 2018 17:05

Податки за кредити: Кого і як можуть оштрафувати

Податки за кредити: Кого і як можуть оштрафуватиУкраїна займає першість за рівнем поганих кредитів у Європі. Якщо термін позовної давності минув, банк має право списати борг і задекларувати його як збиток.

У той же час клієнт, якому пробачили позику, зобов'язаний заплатити податок. Так, у Києві фіскали кілька місяців тому оштрафували двох місцевих жителів на 1,2 млн грн. Вони не внесли в декларацію списані кредити.

Журналісти розібралися, хто і коли повинен платити податки на кредити.

Коли можуть пробачити борг


Міністерство фінансів у минулому році визнало: якщо кредит не виплачується як мінімум 360 днів, його можна визнати безнадійним. Відповідно до Податкового кодексу, банк може зарахувати такий "актив" до збитку і не платити з нього податки. У той же час, як пояснює юрист Олександр Плахотник, відповідно до Цивільного кодексу, термін позовної давності становить 3 роки.

"Якщо банк прийняв рішення повертати позичені гроші тільки, наприклад, 3 роки і 3 дні, він уже не зможе це зробити. І податковий кодекс дозволяє йому не платити податки з такого кредиту і списати його в якості збитку", - зазначає Плахотник.

Кожна фінансова установа готує спеціальний фонд для того, щоб компенсувати подібні втрати. А в Україні вони не маленькі, за даними регулятора - Національного банку, - рівень поганих боргів становить близько 58%. Це означає, що як мінімум кожна друга позичена гривня не повертається банк в передбачений угодою термін.

В першу чергу борги намагаються вибити з найбільших боржників, а ось до споживчих кредитів на кілька тисяч гривень руки доходять в останню чергу. Судитися з такими клієнтом - собі дорожче. Найвигідніший варіант - переуступити права вимоги боргу іншій компанії. Тобто борги просто продають задешево.

Щоб кредит визнали безнадійним, а, значить, з нього не потрібно було платити податки, потрібно виконати хоча б одну із зазначених вимог: якщо минув строк позовної давності, банк намагався забрати у боржника в рахунок сплати боргу майно, але його не виявилося, або боржник оголосив себе банкрутом і ліквідував юрособу, або ж позичальник помер чи постраждав від стихійного лиха і розорився.

Так, поряд з об'єктивними факторами, є і просто небажання повертати кредит за умови, якщо такий боржник заздалегідь переоформив своє майно, наприклад, на тещу. Вимагати банку з нього нічого, в результаті фінансова установа погоджується на списання заборгованості.

Для банку це добре, так не потрібно платити податки. А ось тому, з кого списали борги, все-таки доведеться заплатити. Так, якщо фінансова установа пробачить борг в розмірі 100 тис. грн, до бюджету потрібно буде заплатити 19,5 тис.

"Є у вас гроші, немає грошей - це нікого не повинно цікавити. Якщо ви брали майно або кошти без будь-якої застави і поручителів, готуйтеся, що в разі, якщо ви не зможете повернути борг, доведеться хоча б податок заплатити", - пояснює Олександр Плахотник.

Які штрафи і хто заплатить


По-перше, штрафи може стягнути банк. Найчастіше в договорі вказується пеня за кожний день протермінування заборгованості. Вона може коливатися від 0,1 до 1,2% від суми. Якщо ж довести займ до стану "безнадійного", а потім "забути" задекларувати списаний кредит і не заплатити з нього 19,5% податку, штрафні санкції зможе застосовувати податкова.

"Крім того, доведеться заплатити штраф за несплату податку в розмірі 25%", - додає Олександр Плахотник. Згідно із законом, прощену суму боргу потрібно задекларувати і подати до податкової не пізніше 1 серпня. Ці гроші будуть вважатися прибутком, а, значить, з них потрібно сплатити податок на прибуток і військовий збір.

До речі, дана норма - не нововведення в законодавстві. Вже багато років поспіль податкова регулярно штрафує порушників, які не заплатили спочатку банку, а потім - державі. Однак останні кілька років, з огляду на величезний рівень "поганих кредитів", дана проблема тільки загострилася.

Як відзначають в НБУ, повідомляти про необхідність сплатити податок повинен той банк, який прийняв рішення пробачити кредит. А ось відповідальність за декларування та сплату податків - на клієнті.
Наверх