Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 19 сер 2018 00:00

Запасаємося капелюшками і водою: Як діяти при тепловому та сонячному ударі

Запасаємося капелюшками і водою: Як діяти при тепловому та сонячному ударіСонечко буває не лише лагідним, але і вельми небезпечним. Тривале перебування під прямими сонячними променями запросто може привести до сонячних опіків, а також до сонячного удару. Це вельми важкий стан, який може мати самі жалюгідні наслідки в разі неправильного або несвоєчасного надання першої допомоги.

Ось чому так важливо знати і дотримуватися правил поведінки в жарку погоду. Тепловий удар – це небезпечний для життя стан, який виникає при дії на тіло людини підвищеної температури, в умовах підвищеної вологості, зневоднення і порушення терморегуляції організму. Основні симптоми та ознаки теплового удару: висока температура тіла (40°С і вище) – головна ознака, спрага, відсутність потовиділення, почервоніння шкіри, прискорене дихання, підвищення частоти серцевих скорочень, може розвинутись пульсуючий головний біль, можливі судоми, галюцинації та втрата свідомості.

При сонячному ударі під впливом тепла судини головного мозку розширюється і в них, відповідно, потрапляє більше крові. Це призводить до того, що губи і нігті у людини можуть трохи посиніти. Також зазвичай спостерігається почастішання серцебиття і утруднення дихання, можлива задишка і нудота, а також розширення зіниць і порушення координації руху. У складних ситуаціях людина може втратити свідомість, зрідка спостерігаються навіть судоми.

Уникнути важких наслідків, викликаних тепловим або сонячним ударом, і врятувати людину від необхідності надання першої допомоги і неприємних наслідків перегріву дозволить дотримання простих рекомендацій:

— не слід проводити багато часу на відкритому сонці в денні години, коли воно особливо активно (з 12 до 17 годин);
— якщо довелося вийти вдень — намагайтеся перебувати в тіні;
— при виході на вулицю не забувайте надіти головний убір — панаму, а краще крислатий капелюх;
— літній одяг має бути легким і тільки з натуральних тканин (бавовна, льон);
— пийте достатню кількість рідини (не менше 2-х літрів на день);·
— відмовтеся від алкоголю і газованих напоїв;·
— намагайтеся уникати фізичних навантажень (у спеку) і задушливих приміщеннях (у будь-який час);
— допомагають уникнути сонячного удару і водні процедури. Якщо ви багато часу проводите на відкритому повітрі, то необхідно періодично купатися, наприклад, під прохолодним душем. Таким чином організм буде охолоджуватися, що допоможе захиститися не тільки від сонячного, а й від теплового удару.

Перша допомога при тепловому та сонячному ударі:

Якщо ви бачите, що у людини сонячний удар, насамперед, необхідно викликати швидку допомогу і тільки після цього починати надання першої допомоги. Поки швидка буде добиратися до хворого, а якщо ви знаходитесь далеко на пляжі, то це може затягнутися, необхідно зробити все можливе для полегшення його стану.

Постраждалого обов'язково необхідно перенести в тінь, це може бути приміщення, наприклад, магазину, або проста парасолька, навіть під кущі. Якщо людина у свідомості, необхідно напоїти його. Зазвичай сонячний удар супроводжується перегрівом, а перегрів зневодненням, тому рясне пиття допоможе полегшити стан. Пригодиться звичайна проста вода, сік, компот, але тільки не спиртовмісні напої.

Для зниження температури тіла можна протерти потерпілого вологою серветкою або загорнути у вологе простирадло, але тільки не сильно холодну. Легкий масаж рук і ніг допоможе відновити кровообіг, тому його теж можна зробити. Тут не обов'язково проявляти майстерність, буде досить енергійного погладжування.

Що робити при сонячному ударі у дитини:

Оптимальний варіант допомоги в даній ситуації — доставити потерпілого дитини в медустанову якомога швидше. Поки дитина перебуває поза межами лікарні необхідно перенести її в прохолодне місце і повернути на бік, щоб забезпечити безперешкодний відхід блювоти. Дитину необхідно роздягнути або просто послабити одяг. В цілому способи надання першої допомоги аналогічні дорослим — охолодити і напоїти.

Сонячний удар у дітей рідко проходить безслідно, рано чи пізно його негативні наслідки можуть проявитися, тому в даній ситуації дуже важливо запобігти виникненню проблеми, а не вирішити її. Дітям не можна перебувати на вулиці без головних уборів, не можна проводити на сонці багато часу, не можна гуляти з 10 до 15 годин. Засмага на пляжі також повинна бути строго дозованою в залежності від віку та кольору шкіри малюка. Найкраще місце для прогулянок з дітьми влітку — це берег річки чи озера під тінню дерев.
Наверх