Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 12 сер 2018 00:00

Податківці готують новий удар по малому бізнесу в Україні

Податківці готують новий удар по малому бізнесу в УкраїніДержавна фіскальна служба України домовляється з банками про відстеження даних про особові рахунки фізичних осіб-підприємців.

Раніше інформацію отримували тільки за фактом відкриття/закриття рахунків. Тепер податківці хочуть знати і про інші точки перетину малого бізнесу і банків.

Перші консультації податківців з банками пройшли на початку серпня, але конкретний механізм передачі інформації поки не розроблений. У ДФС впевнені, що підприємці користуються банками, як приватні особи, що дозволяє їм приховувати виручку від оподаткування. Підсумком нововведення податківців може стати те, що банки можуть відмовляти в обслуговуванні клієнтам-фізособам, підозрюваних в приховуванні торгової виручки.

У той же час заступник голови правління Forward банку Костянтин Кошеленко пояснив, що ДФС цікавлять тільки рахунки клієнтів банків, які ведуть підприємницьку діяльність, а не всіх громадян.

"З 1,9 млн самозайнятих осіб в Україні тільки 964 тисячі мають "підприємницькі" рахунки в банках. Це не означає, що вони не користуються банківськими послугами, просто оплату за свої товари і послуги вони беруть на свої звичайні рахунки, як фізособи", - додав в. о. заступника голови ДФС Євген Бамбизов.

Вимога про надання інформації по всіх фізичних особах-підприємцях та їх особових рахунках вже направили в банки, уточнив чиновник. Вже відомо, що згоду фінустанов вдалося отримати на серпневій зустрічі.

Зі своєї сторони банк повинен перевірити клієнта – чи не зареєстрований він в Реєстрі фізичних осіб-підприємців. Це не означає, що податківці побачать повну картину: якщо фізособа отримала статус ФОП після відкриття простого рахунку в банку і не повідомила про це його, банк нічим не ризикує – відповідальності за це не передбачено.
Наверх