Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Суспільство 19 сер 2018 03:17

Яблучний спас: Традиції і прикмети свята

Яблучний спас: Традиції і прикмети святаУ серпні православні українці відзначають три Спаса - Медовий, Яблучний і Горіховий. Яблучний є Другим Спасом, який щорічно відзначається 19 серпня.

За християнським календарем свято носить назву Преображення Господнє. Свято також відоме, як день дарів земних - традиційне свято врожаю і день, з якого, згідно з повір'ями, природа розгорталася від літа до осені і зими. У цей день, за народними прикметами, настає осінь, а природа починає перетворюватися. Крім того, прийнято вважати, що після 19 серпня ночі стають набагато холоднішими.

Що святити


У цей день прийнято святити в церкві не тільки яблука, але і інші фрукти і овочі. Згідно з традиціями, необхідно святити груші, виноград, сливи, персики, а також помідори і моркву. Можна також освятити в церкві мед і пучок колосків жита і пшениці - таким чином, людина прославляє різноманітне багатство природи.

Що не можна робити


Заборонено виконувати будь-яку роботу по дому, окрім приготування їжі і збору врожаю. Зокрема, не можна шити, в'язати, займатися прибиранням, а також будівельними роботами.

Крім того, не можна вбивати комах і проганяти їх, адже вважається, що якщо на руку двічі сіла муха, то весь рік людину буде супроводжувати удача.

Варто зазначити, що під час Другого Спаса триває Успенський піст, через що потрібно стримати розваги, а ті, хто дотримується посту, не повинні вживати в їжу м'ясо, яйця, жирну їжу і алкоголь. Нагадаємо, Успенський піст починається в день святкування Маковея на Медовий Спас 14 серпня і закінчується на Успіння Божої Матері 27 серпня.

Традиції


На Яблучний Спас прийнято запікати яблука, пекти пироги і млинці з яблуками. З яблук також можна приготувати компот і варення.

З давніх-давен вважалося, що яблука, вжиті на Яблучний Спас, приносять здоров'я і достаток.

Також на свято варто збирати урожай, адже за народною традицією, урожай, що залишився після Спаса, вже не принесе користі здоров'ю.

Прикмети


Яблучний Спас називають днем ​​зустрічі осені і перетворення природи. Народні прикмети говорять, що 19 серпня можна передбачити погоду на наступний сезон - якщо день сонячний і безхмарний, то осінь буде сухою, а якщо дощовий, то варто чекати осінь мокру. А ось ясний день віщує морозну зиму з хуртовинами.
Наверх