Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Суспільство 19 бер 2023 10:00

У Міноборони закликають не публікували фото і дані зниклих і полонених українських військових: У чому небезпека

У Міноборони закликають не публікували фото і дані зниклих і полонених українських військових: У чому небезпека
Міністерство оборони України закликає громадян не публікувати фотографії та особисті дані зниклих і полонених військовослужбовців, адже це може їм зашкодити.

Про це повідомила заступниця голови відомства Ганна Маляр.

Йдеться про пости в соціальних мережах, які нерідко публікують родичі, активісти чи просто небайдужі громадяни. На фото зазвичай зображено безвісти зниклого або полоненого українського військового у військовому однострої, із вказанням прізвища, ім’я, по батькові та військової посади.

«Такі пости переважно супроводжуються підписами, на кшталт: «Ця особа перебуває в полоні, подивіться, може хто знає чи шукає цю людину» або «помоліться за повернення» та містять персональні дані військового», — зазначила Маляр.

У чому небезпека?


За словами посадовиці, вказані на фото люди дійсно можуть перебувати в полоні, але окупанти при цьому можуть вважати їх цивільними.

Або людина може просто переховуватися на тимчасово окупованих територіях і шукати можливості повернутись. Оприлюднюючи дані та фото такої людини, ворог отримує орієнтир на пошуки.

«Памʼятайте, що поширення в соцмережах інформації про позивні українських бійців, військові частини та місця їхньої дислокації, про обставини потрапляння військовослужбовців у полон тощо несе загрозу не тільки самим полоненим, але й їхнім бойовим побратимам», — наголосила Маляр.

У відомстві зауважують, що розміщення в публічному просторі будь-якої інформації про конкретну людину, яка перебуває в полоні у росіян, значно ускладнює процес повернення її додому і нерідко ставить під загрозу життя самого полоненого.

«Йдеться про додаткову інформацію як от: значущість цієї особи для суспільства, її політичні погляди, місце служби чи попередня робота, відомості про склад сім’ї, про рідних і близьких тощо», — уточнила Маляр.

Мовляв, це спонукає ворога прискіпливо ставитися саме до цієї конкретної людини, внаслідок чого вимоги до її обміну стають завищеними, а сам процес — максимально ускладненим.

А що ж робити?


Щоб повідомити про зникнення військового, слід звертатися до Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, який діє на базі Головного управління розвідки Міноборони України й об’єднує в собі понад десять державних установ та організацій.

Адреса приймальні: м. Київ, вулиця Спаська 37. Контакти: +38 (095) 412 74 24 та + 38 (044) 425 12 09.

Там приймають родичів військовополонених та безвісти зниклих і надають юридичну, психологічну, а також іншу наявну інформацію.
Наверх