Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 22 лис 2022 17:00

Царство неандертальців: Яким би був сучасний світ, якби вимерли Homo Sapiens

Царство неандертальців: Яким би був сучасний світ, якби вимерли Homo Sapiens
Останні століття спостерігалося стрімке зростання чисельності населення. Раніше на планеті Земля проживало близько семи мільярдів людей. Однак, у листопаді перетнули цю позначку, — тепер нас уже понад 8 мільярдів. Із погляду еволюції — людське населення зросло миттєво. І це викликає безліч питань іта припущень. Особливо цікавою є теорія виживання неандертальця. Яким було б життя на планеті, якби цей вид вижив.

Про це пише The Conversation.

Раніше одночасно жили лише десять тисяч неандертальців. Сьогодні на території одного представника цього виду мешкає 800 тисяч сучасних людей. Враховуючи наші тенденції жити в соціальних групах, мабуть, неандертальці жили на відстані сотні кілометрів. Тому шукати пару собі за межами своєї сім'ї не мало сенсу. Тож і самі неандертальці здебільшого залишалися у своїх сімейних групах.

Тому, мабуть, сучасні мегаполіси ніхто б не побудував. У результаті щільність населення була б набагато меншою, ніж сьогодні. Відсутність толерантності до чужих могла бути причиною ізоляції неандертальців. Але в цьому є переваги — це могло захистити їх від інфекцій, які знищували цілі популяції Homo sapiens.

Також виникають питання щодо їжі. Ми розвивалися на 10-20% швидше за попередні види. Однак продовження роду можливе лише тоді, коли є чим харчуватися. Ще двісті тисяч років тому в нашій генетиці з'явилася схильність до дружелюбності — на це вказує археологія. А 100 000 років тому було створено мережі, які розповсюджували мисливську зброю. До того ж Homo Sapiens проводили всілякі ритуали в спільних колах.

Тому очевидно, що поняття "друг" існує сотні тисяч років. Людям було на кого покластися без їжі. Але навіть іншого виду нам, певно, не вистачало. Тому ми вибудовували стосунки з іншими тваринами шляхом приручення. А у світі неандертальців такого могло ніколи не відбутися.

Є питання і щодо навколишнього середовища. Саме її зміна призвела до смерті неандертальців. Люди розповсюджували технології та ділилися з іншими за часів кризи. Наш вид міг добре адаптуватися через зв'язки між соціальними групами. Навіть тоді, коли температура в Європі була на 8-10 ℃ нижчою, ніж сьогодні, ще 20 тисяч років тому.

У цей час поширювалися списи, тонкі голки для пошиття одягу та збереження тепла. До того ж полювання відбувалося з одомашненими вовками. Під час цього було важливим є розумне споживання. Homo Sapiens не споживав надмірних ресурсів — надто багато оленів чи риби. А в Північній Америці взагалі полювали лише на самців лосося.

Усе це неможливе для неандертальця. Але припускають, що з розквіті саме цього виду планета Земля зберегла б мамонтів. Це зумовлено тим, що охочих упіймати тварину з виду неандертальців було б менше.
Наверх