Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Черкаський район. Новини 15 чер 2015 09:51

Костянтин Омаргалієв відвідав із робочою поїзкою Думанці

Костянтин Омаргалієв відвідав із робочою поїзкою Думанці11 червня голова державної адміністрації здійснив робочу поїдку в Думанецьку сільську раду, де разом із заступниками, керівниками управлінь та відділів РДА оглянув заклади соціальної сфери села.

Важливим етапом робочої поїздки стала зустріч із суб’єктами господарювання, керівниками сільськогосподарських підприємств та установ Думанецької сільської ради.

 Перед громадою виступили керівники податкової інспекції, відділу освіти, управління праці та соціального захисту населення РДА.

Стан соціально-економічного розвитку населеного пункту проаналізувала сільський голова Наталія Сергеєва, відзначивши, зокрема, про зростання дохідної частини бюджету.

– Наповнюваність бюджету – це шлях до ремонту дошкільної установи, загальноосвітньої школи, ремонтних робіт у будинку культури та можливості вирішення поточних проблем населеного пункту, – зазначила вона.

В центрі уваги стало питання об’єднання територіальних громад. Про перспективи та можливості об’єднаної територіальної громади присутніх поінформував перший заступник голови державної адміністрації Сергій Степанюк.

– Ви самостійно сьогодні вибудовуєте систему, яка працюватиме у вашій територіальній громаді. Але підійти до цього треба професійно і відповідально, – наголосив він. – Внаслідок об’єднання громади отримають суттєво більше функцій та відповідальності. У їхнє підпорядкування перейдуть заклади освіти, первинної медицини, культури, центри соцзабезпечення. Вони фінансуватимуть також благоустрій, комунальну сферу, правоохоронні органи, проекти розвитку та інфраструктуру тощо. До надходжень додається 60% податку на фізичних осіб, що позитивно вплине на дохідну частину громади. А загалом податкова система сформує систему мотивацій для наповнення бюджету, бо значна частина коштів «осідатиме на місцях». Окрім того, бюджет об’єднаної громади перейде на прямі відносини з держбюджетом. Перелічене – лише частина позитивних переваг і можливостей, які відкриваються перед об’єднаною громадою. І це не враховуючи можливостей додаткового фінансування інфраструктури громади з коштів Державного фонду регіонального розвитку. Головне – утворити справді спроможну громаду.

За пропозицією Наталії Сергеєвої, аби обговорити перспективи об’єднання у єдину громаду, у робочій нараді взяли участь сільські голови Лесьок, Худяків, Сагунівки та Чорнявки.

– Якщо коротко висловити суть процесу, то це – створення передумов для нової якості життя громади. Проте сьогодні не можна з повною відповідальністю сказати, що одразу після об’єднання громадам буде легко й просто жити, але зупинятися, коли країна йде по шляху реформ вперед, теж не варто, – звернувся до присутніх сільський голова Лесьок Микола Бас, також акцентувавши, що ці справи аж ніяк не означають "ліквідацію” сіл чи будь-які кроки, котрі можуть принести шкоду громадам. – Мусимо входити в цей процес – є закон, і діємо в нових реаліях. Котрі дають нові можливості, зокрема, в руслі фінансової децентралізації.

Підбиваючи підсумки робочої поїздки, голова райдержадміністрації зазначив, що на селі повинні створюватися усі належні умови для комфортного життя людей. Ці умови мають забезпечуватися усіма, без винятку, ланками. А такий формат спілкування з громадою консолідує діяльність керівництва району, сільських голів, депутатського корпусу та жителів сіл щодо вирішення проблемних питань, які стосуються територіального розвитку громади.
 

Наверх