Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Економіка 18 чер 2015 12:12

Чому люди проти будівництва нових пташників поряд із Каневом?

Чому люди проти будівництва нових пташників поряд із Каневом?Нещодавно громади сіл Ковалі та Яблунів, що на Черкащині, не підтримали наміру побудувати поблизу територій населених пунктів нові пташники Миронівської птахофабрики. Висловилися проти можливого зведення нових потужностей й жителі села Синявки. Окрім забруднення повітря, селяни нарікають і на зневоднення місцевих криниць, яке пов’язують з роботою птахофабрики.

ПрАТ «Миронівська птахофабрика» працює в Канівському районі вже не один рік. І її вплив на навколишнє середовище, як стверджують жителі сіл і міста Канева, поблизу яких розташувались виробничі майданчики, досить відчутний. Різкий сморід від курників часто дратує людей. Фабрика, однак, має наміри розширюватися, будувати нові пташники.

— Ми не бачимо соціальної відповідальності підприємства, — каже голова громадської ради при Канівській райдержадміністрації Яків Прогнімак. — Приміром, ще три роки тому пропонували, щоб птахофабрика збудувала власний водогін і користувалася водою не зі свердловин, а з Дніпра. Відповіді досі так і не отримали.

Натомість представники птахофабрики твердять: до водних негараздів стосунку не мають. Мовляв, проблемні села навіть не поблизу їхнього підприємства. А ще фахівці ТОВ «Генозонд» ось уже три роки постійно перевіряють вплив цього підприємства на підземні води. За ситуацію стежать також експерти державного геофізичного підприємства «Укргеофізика» та науковці Національної академії наук України. Кажуть, поки що прямих загроз довкіллю не виявлено.

Однак варто взяти до уваги й інше. Крім створення нових робочих місць завдяки розширенню птахофабрики, що потрібно всіляко схвалювати, є ще й інтереси культурної спільноти. Люди не проти будівництва нових пташників загалом і зокрема в Канівському районі. Вони проти такого будівництва поряд із Каневом — духовною святинею України. На Канівщині чимало сіл, віддалених від міста, у яких немає концентрації екологічно  небезпечних підприємств. Тамтешні жителі, може, й не будуть проти, якщо там з’являться нові робочі місця, можливості трудової зайнятості. 

Натомість громади не надто довіряють висновкам, які надає підприємство. Очевидно, тому, що дослідження проводять без їхньої участі. Тож до нових перевірок, окрім громадських активістів, хотіли б обов’язково залучити також фахівців ДП «Центрукргеологія» НАК «Надра України». Такий висновок зробили під час останньої зустрічі в райдержадміністрації представники зацікавлених сторін, серед яких були керівники області та району, місцеві активісти і представники Миронівської птахофабрики. А ще учасники зустрічі наголосили, що районній владі слід вивчити питання щодо будівництва водогону для птахофабрики та всіляко сприяти його прокладанню. Як повідомив голова районної державної адміністрації Сергій Дубенець, перші кроки у напрямі здійснення такого проекту вже роблять.

А тим часом уже не один рік ідеться й про можливе будівництво в Яблуневі під Каневом однієї з найбільших в Україні звіроферми з вирощування норок. Громада свого часу підтримала таке будівництво. Хоч багато хто в селі й досі сумнівається в необхідності «прив’язування» сюди екологічно небезпечного виробництва, адже це може завдати шкоди здоров’ю селян. А тому ініціатори такого будівництва мають вагомими аргументами довести кожному, що жити тут і після створення нового підприємства буде цілком безпечно. А поки що питання залишається відкритим.

У медиків є хороше гасло: не нашкодь. Не завадило б і підприємцям узяти його на озброєння, адже розміщують вони свої виробництва не в пустелі, а поблизу людей. 
 
Джерело: http://ukurier.gov.ua/
Наверх