Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Оголошення 27 кві 2021 19:30

УВАГА! Повідомлення про початок проведення громадського обговорення щодо припинення діяльності (ліквідації) Софіївського ЗЗСО І-ІІ ст. і ЗДО «Веселка» с. Байбузи

УВАГА! Повідомлення про початок проведення громадського обговорення щодо припинення діяльності (ліквідації) Софіївського ЗЗСО І-ІІ ст. і ЗДО «Веселка» с. Байбузи
Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо припинення діяльності (ліквідації) Софііївського ЗЗСО І-ІІ ступенів Мошнівської сільської ради, ЗДО «Веселка» с.Байбузи Мошнівської сільської ради та обговорення відповідного проекту рішення, що виноситиметься на розгляд Мошнівської сільської ради.

1. Найменування організатора громадського обговорення - Мошнівськасільська рада.

2. Ініціатор громадського обговорення є Мошнівська сільська рада.

3. Мета: врахування думки жителів Мошнівської громади щодо припинення діяльності (ліквідація) Софііївського ЗЗСО І-ІІ ступенів Мошнівської сільської ради та ЗДО «Веселка» с.Байбузи Мошнівської сільської ради, обговорення відповідного проекту рішення, що виноситиметься на розгляд Мошнівської сільської ради.

Рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник (засновники).

Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади.

Розвиток мережі комунальних початкових шкіл, гімназій забезпечують районні, міські, сільські, селищні ради.

У разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов'язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти. Реорганізація і ліквідація закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості допускаються лише після громадського обговорення проекту, відповідного рішення засновника.

На сьогодні на території Мошнівської сільської ради функціонують 7 ЗЗСО та 6 ЗДО.

Створення об'єднаної громади надало жителям наших сіл широкі можливості для формування своєї унікальної та ефективної системи управління освітньою сферою, яка в кінцевому рахунку допоможе підвищити якість освітніх послуг і заощадити кошти громади.

Заходи з оптимізації шкільної мережі планується провести з метою створення єдиного освітнього простору, раціонального та ефективного використання наявних ресурсів, їх спрямування на задоволення освітніх потреб учнів та вихованців. Дія прийнятого рішення поширюватиметься на учнів та їх батьків.

На сьогодні чимало жителів села Софіївка та прилеглих населених пунктів вбачає проблему діяльності цього закладу освіти тільки в умисних намірах влади закрити школу через відсутність належної кількості учнів, тобто, наповнюваності, а також через великі витрати на його утримання. А тому і вирішення проблеми вбачають тільки в тому, щоб «відстояти» школу, лише б школа працювала, а в іншому випадку, на їх переконання, немає школи - немає села.

Та давайте будемо відвертими, основна проблема не в тому, що на сьогодні Софіївський ЗЗСО І-ІІ ступенів (далі - школа) не відповідає вимогам щодо наповнюваності класів.

Так, вартість утримання 1 учня (місяць) в Софіївському ЗЗСО І-ІІ ст.(56 учнів) 5,866 грн., в Шелепуському І-ІІІ ст.(74 учня) - 5,881 грн. Фактичні середньомісячні витрати на ЗП з нарахуванням працюючих на на 1 учня, в т.ч. техперсонал - Софіївський ЗЗСО І—II ст. - 5820/1917 грн., Шелепуський ЗЗСО І-ІІІ ст. - 5686/1282 грн. Розрахунок на 1 дитину в Байбузівському ЗДО «Веселка»- 5051грн, енергоносії – 2588грн, навантаження на 1 штатну одиницю – 1,38.

Аналізуючи стан матеріально-технічного забезпечення, стан будівель та приміщень, витрати на вирішення проблемних питань закладу, низької наповненості класів, меншої проектної потужності закладу (Софіївський ЗЗСО І-ІІ ст.- 214 учнів, Шелепуський ЗЗСО І-ІІІ ст.- 360), відсутність шкільного автобуса, нижчий освітній рівень (Софіївський ЗЗСО І-ІІ ст., Шелепуський ЗЗСО І-ІІІ ст.) очевидно, що Шелепуський ЗЗСО І-ІІІ ст. має значні переваги. Також необхідно врахувати, що вивільнені від оптимізації кошти бюджету громади - 1711584грн. дадуть можливість значно поліпшити матеріально-технічну базу інших закладів освіти, що забезпечить кращу якість освітнього процесу.
Та втім, головне не це. Головне - це якість знань, рівень підготовки учнів, вміння набувати навиків спілкування в колективі однолітків, вчитися здобувати лідерські навики, мати можливість повноцінного розвитку своїх здібностей та творчої майстерності. Бо тільки у конкурентному учнівському середовищі, є у дітей мотивація до кращих результатів у навчанні.

Завдання школи насамперед - давати дітям якісні знання. Уже потім це місце працевлаштування вчителів. Школа - це установа, яка фінансується з державного бюджету і повинна забезпечувати всіх дітей освітою на рівні Державного стандарту. І тут вирішальною є роль вчителя, його системна робота над підготовкою до уроків, використання на уроках проблемних і дослідницьких методів навчання, перехід від процесу наповнення учнів знаннями до процесу усвідомленого здобуття ними необхідних навичок для вирішення проблемних ситуацій, що в кінцевому підсумку й буде формуванням компетентності.

Тож, ті батьки, які турбуються за майбутнє своїх дітей та прагнуть забезпечити їх успішне майбутнє, надають можливість навчатися в закладах освіти, де впевнені, що їх діти зможуть здобути якісні знання. А якщо говорити за поширене твердження, що не має школи - не має села, то знову ж, якщо в селі залишилося настільки мало дітей, що школа стала категорично малокомплектною, то це не тому, що щось не так зі школою, чи не допрацьовує влада. Це закономірні процеси, які існують в усьому світі і в Україні.

4. Строк, місце, час проведення громадських слухань, акредитації представників засобів масової інформації, реєстрації учасників - громадські слухання відбудуться в приміщенні Будинку культури с. Мошни 14 травня2021року о 16.00 год.

5. Поштова адреса та адреса електронної пошти, номер телефону, строк і форми для подання пропозицій (зауважень) — Мошнівська сільська рада, вул. М.Преснякова, 13 с. Мошни Черкаський район Черкаська область 19615, тел. 30-21-06 [email protected].

6. Пропозиції (зауваження) учасників громадського обговорення подаються у письмовій чи усній формі, надсилаються електронною поштою із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси особи, яка їх подає протягом 7 днів з дати опублікування повідомлення про його проведення в приміщенні Будинку культури с. Мошни 14 травня2021року о 16.00 год.

7. Місце знаходження та адреса електронної пошти, номер телефону ініціатора громадського обговорення, за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення - Мошнівська сільська рада вул. М.Преснякова, 13 с. Мошни Черкаський район Черкаська область 19615, тел. 30-21-06, тел. 09314765113.

8. Прізвище та ім'я особи, визначеної відповідальною за проведеннягромадського обговорення – Шимановський В.М. – заступник сільського голови Мошнівської сільської ради.

Запрошуємо усіх бажаючих взяти участь у обговоренні питання щодо припинення діяльності (ліквідації) Софііївського ЗЗСО І-ІІ ступенів Мошнівської сільської ради та ЗДО «Веселка» с.Байбузи та обговорення відповідного проекту рішення, що виноситиметься на розгляд Мошнівської сільської ради.
Наверх