Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Визначні місця / Історія села 11 чер 2015 08:32

Вежа Святослава с. Мошни (не збереглася) (1841)

Вежа Святослава в Мошногір'ї, малюнок Де Ля Фліза с. ХІХ ст.Вежа Святослава в Мошногір'ї, малюнок Де Ля Фліза с. ХІХ ст.Вежа Святослава була збудована графом М. Воронцовим в парку своєго маєтку в с. Мошни у 1841 (за іншими даними - у 1837) разом з палацом та господарськими будівлями.

Легенда

Вежу названо ім'ям києвського князя Святослава, який, згідно легенди, бував на мошногріських пагорбах із своїм військом. Втім, ці легенди беруть початок тільки з моменту появи вежі, тобто з с. ХІХ ст., а до того їх не існувало. Можливо, авторство цих легенд належить самому графу М. Воронцову. Так, наприклад, вважав Т. Шевченко, який залишив красномовний запис у своєму щоденнику:

"Не міг я довідатися, за яким народнім переказом покійний князь Воронцов назвав у своїх Мошнах звичайну гору Святославовою горою, звідки цей пяний варяг-розбійник нібито любувався на свою ватагу, що своїми розбійницькими човнами збивала піну на святому Дніпрі. На мою думку, це просто фантазія сіятельної голови та більше нічого. Сіятельному анґломанові просто забагнулося прикрасити свій пишний парк вежею на шталт маяка, от він і вигадав народній переказ, пристосувавши його до місцевости, а незграбну свою вежу назвав вежею Святослава. А Михайло Грабовський (не в осуд хай буде сказано) мало-мало не доказав документально, що переказ про Святославову гору ? народній." 08.09.1857.

Вежа Святослава в с. Мошни. Фото орієнтовно п. ХХ ст.У 1919 палац і вежа були розграбовані. Після цього довгий час споруди стояли в руїнах, а місцеві жителі поступово розбирали їх на будівельний матеріал.

Архітектура

Кам'яна вежа була збудована в формах романтизму. В основі її лежав трикутний двоповерховий будинок із трьома зубцюватими баштами по кутах. Стовбур мала п'ятигранний, увінчаний скляним ліхтарем. На першому поверсі містився просторий зал круглої форми. Другий ярус був відкритим майданчиком (трикутною платформою), захищеним зубцюватими стінами, звідки й піднімалася, власне, сама вежа. До ліхтаря спіраллю вилися 160 дубових східців. Висота вежі 27 сажнів (майже 60 м).

У 1943 вежа була висаджена в повітря.
граф воронцов, палац графа воронцова мошни, граф воронцов мошни, мошни, визначні місця мошни, єлізавета браницька, вежа святослава мошни
Наверх