Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Головне / Суспільство / Надзвичайні події 23 бер 2023 11:00

Щодо неприпустимості розкладання вогнищ та спалювання стерні, очерету та сухості в зонах проходження ПЛ усіх класів напруги

Щодо неприпустимості розкладання вогнищ та спалювання стерні, очерету та сухості в зонах проходження ПЛ усіх класів напруги
Внаслідок бойових дій (артилерійських, авіаційних та ракетних обстрілів) з 24 лютого 2022 року в магістральних та міждержавних електричних мережах сталися масові відключення та пошкодження електроустановок об’єктів та електричних мереж напругою 220 – 750 кВ. Забезпечення споживачів України електричною енергією здійснюється в складних умовах воєнного часу. Додаткових ускладнень в роботі ОЕС України завдають відключення повітряних ліній електропередачі (далі - ПЛ) пов’язані з низовими пожежами, які спричинені підпалами з боку населення: стерні, очерету та сухостою. Це призводить до порушень в роботі мережі та загрожує тривалими відключеннями об’єктів критичної інфраструктури.

Як інформують у Відділі цивільного захисту населення Виконавчого комітету Мошнівської сільської ради, Правилами охорони електричних мереж, затвердженими Постановою Кабінету Міністрів України від 04 березня 1997р. № 209, з наданням забезпечення збереження електричних мереж, створення належних умов їх експлуатації та запобігання нещасним випадкам від впливу електричного струму встановлені вимоги щодо охорони об’єктів та обмеження щодо використання земельних ділянок в охоронних зонах повітряних ліній електропередачі ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ розпалювати вогнища, спалювати очерет, суху траву, стерню та солому.

Нагадуємо, що під час дії воєнного стану підпал сухості розцінюється як диверсія і тягне за собою кримінальну відповідальність.

Довідково:

НЕК «Укренерго» роз'яснює вимоги щодо охорони електричних мереж та умов виконання робіт в межах охоронних зон електричних мереж:

Правилами охорони електричних мереж (Правилами), з метою забезпечення збереження електричних мереж, створення належних умов їх експлуатації та запобігання нещасним випадкам від впливу електричного струму встановлені вимоги щодо охорони об’єктів та обмеження щодо використання земельних ділянок в охоронних зонах повітряних ліній електропередачі.

Охоронні зони електричних мереж встановлюються уздовж повітряних ліній електропередачі-у вигляді земельної ділянки та повітряного простору, обмежених вертикальними площинами, що віддалені по обидва боки лінії від крайніх проводів за умови невідхиленого їх невідхильного положення на таку відстань по горизонталі:

2 метрів - до 1 кВ
10 метрів - 3-20 кВ
15 метрів - 35 кВ
20 метрів - 110 кВ
25 метрів - 150, 220 кВ
30 метрів - 330, 400, 500 кВ
40 метрів - 750 кВ.

У межах охоронних зонах повітряних ліній електропередачі ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

- складати сміття, здійснювати підпал стерні, очерету та бур’яну;
- запускати безпілотні літальні апарати (крім випадків використання їх для забезпечення експлуатації та охорони електричних мереж), повітряні кулі;
- будувати житлові будинки, будинки громадського призначення;
- розміщувати споруди іншого призначення на меншій відстані від елементів електричних мереж, ніж встановлена нормами;
- складати будь які матеріали, розпалювати вогнища, влаштовувати звалища;
- саджати дерева, крім кущів та саджанців з висотою перспективного росту не більше двох метрів;
- розташовувати автозаправні станції або сховище пально-мастильних матеріалів;
- влаштовувати спортивні майданчики для ігор, стадіони, ринки, зупинки громадського транспорту, проводити будь-які заходи, пов'язані з великим скупченням людей, не зайнятих виконанням дозволених у встановленому порядку робіт;
- запускати спортивні моделі літальних апаратів та повітряні змії;
- відсипати ґрунт, влаштовувати водосховища, ставки та інші водні споруди;
- влаштовувати зупинки та стоянки усіх видів транспорту (крім залізничного) в охоронних зонах повітряних ліній електропередачі напругою 330 кВ і вище.

Власникам і користувачам земельних ділянок, фізичним та юридичним особам у межах спеціальних зон об'єктів енергетики без письмової згоди підприємств енергетики, у віданні яких перебувають ці мережі, а також без присутності їх представника забороняється виконувати земляні, будівельні та інші роботи, що можуть призвести до порушення безаварійного функціонування об'єктів електричних мереж.

У разі виявлення обірваних або провислих проводів повітряних ліній електропередачі, повалених або наближених до проводів дерев, пошкоджених кабелів та інших пошкоджених елементів електричних мереж необхідно не пізніше однієї години з моменту виявлення повідомити про це власника електричних мереж або місцевий орган виконавчої влади чи орган місцевого самоврядування, Національну поліцію.
Наверх