Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Суспільство 04 травня 2020 15:00

На період карантину НБУ закликає громадян обмежити використання готівки під час розрахунків

На період карантину НБУ закликає громадян обмежити використання готівки під час розрахунківУ світі наразі немає наукового підтвердження, що банкноти передають вірусну інфекцію COVID-19 більше, ніж такі побутові речі як ключі від квартири чи мобільний телефон. Але й немає доказів, що вони цілком безпечні. Адже гроші активніше за будь-які речі подорожують із рук в руки, за день готівка змінює десятки власників, проходить сотні рук.

Тому будьте обачними і максимально переходьте на безготівкові розрахунки, безконтактні та мобільні платежі за допомогою смартфонів. У випадку використання готівки дотримуйтеся правил дезінфекції,  рекомендованих МОЗ України та ВООЗ – мийте руки або обробіть руки дезінфектором.

Зі свого боку НБУ працює в двох напрямах – зробити користування готівки безпечнішим, а безготівкові платежі – дешевшими, ніж готівкові.

Для реалізації першого напряму – НБУ постійно безкоштовно підкріплює банки готівкою. Перш за все, НБУ видає свіжу готівку із власних запасів, сформованих до поширення коронавірусної інфекції на території України. Запаси готівки Національного банку є достатніми для забезпечення потреб економіки країни.

Готівка ж, яка надходить у НБУ від комерційних банків, спочатку зберігається в окремому сховищі впродовж щонайменше 14 днів, після цього під час пакування піддається температурному шоку (160 градусів за Цельсієм).

Щодо другого напряму – безготівкових платежів – НБУ тимчасово скасував тарифи в Системі електронних платежів та продовжує працювати над зниженням вартості безготівкових розрахунків.

Тож, відправте готівку на карантин та розраховуйтеся безготівково! А за можливості сплачуйте за покупки та послуги онлайн.
Наверх